Dit mag bij het pmd
Dat is een aparte bak of zak voor plastic, metalen en drinkpakken.
Lege plastic verpakkingen van klein chemisch afval (mits leeg!) mag bij de plastic verpakkingen (pmd), net zoals een terpentinefles en thinnerverpakking.
Dat is een aparte bak of zak voor plastic, metalen en drinkpakken.
Alleen als een plastic verpakking van chemicaliën (b.v. chloorbleek of ammoniak) echt leeg is (schud- of gietleeg), mag je deze bij plastic verpakkingen gooien (PMD-zak). De verpakking hoeft niet bij het klein chemisch afval (kca). Zit er nog een restant in? Dan kan de verpakking in zijn geheel bij het restafval (tenzij deze op de kca-lijst staat, dan moet het als kca ingeleverd worden).
Verpakkingen waar chemicaliën in gezeten hebben, worden niet gerecycled tot voedsel- of drinkverpakkingen, zoals een waterflesje.
Alleen van voedsel- of drinkverpakkingen mogen weer nieuwe voedselverpakkingen gemaakt worden. In de praktijk komt dat erop neer dat voornamelijk statiegeld PET-flessen gerecycled worden tot voedselverpakkingen.
Het plastic wordt in een sorteringsfabriek eerst verder gescheiden in verschillende plasticsoorten. Deze gaan daarna door een versnipperaar, worden gewassen en tot kleine korrels vermalen. Van die korrels kunnen weer nieuwe plastic producten worden gemaakt, zoals shampooflessen, broodtrommels en emmers. Bij gemeenten waar je plastic verpakkingen bij het restafval gooit, zit er een stap tussen. Dan haalt een zogenaamde nascheidingsinstallatie eerst de plastic verpakkingen uit het restafval.
De meeste gemeenten zamelen plastic, metalen verpakkingen (blik) en drinkpakken apart in voor recycling. Er zijn ook gemeenten waar je dit bij het restafval mag gooien. Nascheiden heet dat: dan gaat het restafval naar een fabriek die plastic, blik en drinkpakken uit het andere afval sorteert. Weet je niet zeker hoe het in jouw gemeente is geregeld? Check je gemeentewebsite.