Gevaarlijke stoffen
In klein chemisch afval (kca) zitten stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor vuilophalers en die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.
Klein chemisch afval (kca) is een verzamelnaam voor allerlei soorten gevaarlijk afval, van spaarlampen en batterijen tot gootsteenontstopper en verf. Lever klein chemisch afval altijd op de juiste manier in.
In klein chemisch afval (kca) zitten stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor vuilophalers en die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.
Als je een verfbak met verfresten hebt die je weg wilt gooien, doe dit dan via het restafval. Je kunt een verfbak ook schoonvegen met een keukenpapiertje en een volgende keer met een inlay (plastic wegwerpbakje) opnieuw gebruiken.
Het keukenpapiertje met verfresten hoort bij het restafval.
Bij het recyclen van lampen worden het glas, de metalen, het kwik en het fluorescerende poeder uit de lampen teruggewonnen en hergebruikt. Circa 92 procent van de grondstoffen van de lampen komt terug in nieuwe producten.
Een deel van de materialen uit klein chemisch afval kan opnieuw worden gebruikt. Het staal van batterijen en verfblikken wordt gebruikt voor spijkers en staaldraad. Cadmium komt weer terug in nieuwe batterijen. Olie wordt gebruikt als brandstof.
Het deel dat niet meer bruikbaar is, gaat naar speciale verbrandingsovens. De zeer hoge temperatuur vernietigt de schadelijke stoffen en reinigingsinstallaties zuiveren de rookgassen. Klein chemisch afval dat niet kan worden gerecycled of verbrand, wordt veilig opgeslagen.
Ingezamelde accu’s gaan naar verschillende gecertificeerde verwerkers die ze veilig verwerken. Deze fabrieken winnen metalen, zoals nikkel, kobalt en lood, terug uit de accu’s. En van al die teruggewonnen materialen worden weer nieuwe producten gemaakt, zoals een fiets, dakgoot of een kaasschaaf.
Batterijen van kleine elektrische apparaten horen bij het klein chemisch afval (kca). Er zitten namelijk (schadelijke) stoffen in die zorgvuldig verwerkt moeten worden. Gooi het daarom nooit bij het restafval, het kan dan brand veroorzaken.
Alle batterijen, zoals knoopbatterijen, alkaline batterijen, lithium batterijen, worden verschillend gerecycled. Ongeveer 95% van de nikkel, kobalt en koper in batterijen wordt weer opnieuw gebruikt. Batterijen bevatten ook andere metalen die volledig herbruikbaar zijn, zoals zink, ijzer en staal. Van het zink worden dakgoten gemaakt, van het staal worden spijkers en staaldraad gemaakt. Met nikkel worden nieuwe batterijen gemaakt.