Ga direct naar de inhoud

Klussen en verbouwen

Bouw en sloopafval?

Als je gaat klussen of verbouwen moet je een oplossing vinden voor je bouwafval. Voor het milieu kun je bouwmateriaal het beste hergebruiken, bewaren of doorverkopen. 

Tips voor je bouwafval

Tips voor afval van klussen en verbouwen

Schoon hout (zonder impregneermiddel, verf, lijm, houtrot of schimmel) gaat naar de spaanplaatindustrie of wordt verbrand in afvalenergiecentrales. Geverfd of geïmpregneerd hout gaat naar de afvalverbranding. De schadelijke stoffen uit het hout (bijvoorbeeld zware metalen) blijven bij de afvalverbranding in de as achter en worden apart verwerkt. Meer weten over hout?

Na inzameling wordt grof huishoudelijk afval gescheiden. Spullen en materialen die kunnen worden gerecycled, worden eruit gesorteerd en gaan naar verschillende recyclebedrijven. Dit geldt bijvoorbeeld voor hout, steen, staal en metalen.

Wat niet gerecycled kan worden, gaat naar een afvalenergiecentrale. Daar wordt het verbrand en dan levert het stroom en warmte op. Meer weten over grof huishoudelijk afval

Schoon puin wordt gezeefd en gebruikt in de weg- en waterbouw, bijvoorbeeld als verhardingsmateriaal, onder het wegdek en in geluidswallen en bij de productie van beton en asfalt. Schoon puin is niet-verontreinigd puin, zoals beton, bakstenen, grind en bouwzand.

Vervuild puin is te verdelen in verontreinigd puin (puin vermengd met verontreinigde grond, gevaarlijke afvalstoffen of asbesthoudend afval), en niet-bewerkbaar puin (puin verontreinigd met glas of teer, glashoudend puin, gasbetonblokken en kalkzandsteen). Vervuild puin wordt gereinigd, daarna kan het alsnog worden gebruikt in de weg- en waterbouw of bij de productie van beton en asfalt.

Meer weten over puin?

Nadat de container of afvalzak is opgehaald, wordt het dakafval op dezelfde manier verwerkt als het dakafval dat via het gemeentelijk afvaldepot ingezameld is.

Bitumen- en teerhoudend dakafval mag niet met ander bouw- en sloopafval in een container of éénkuubs afvalzak. 

Als je een verfbak met verfresten hebt die je  weg wilt gooien, doe dit dan via het restafval. Je kunt een verfbak ook schoonvegen met een keukenpapiertje en een volgende keer met een inlay (plastic wegwerpbakje) opnieuw gebruiken. 

Het keukenpapiertje met verfresten hoort bij het restafval. 

Als een glazen pot geen (al dan niet opgedroogde) verfresten meer bevat doordat vloeibare verfresten met een keukenpapiertje eruit zijn gehaald, dan mag je de glazen pot weggooien in de glasbak. Het keukenpapiertje met verfresten hoort bij het restafval.