Ga direct naar de inhoud

Badkamer

Handige afvaltips

In sommige gemeentes wordt geëxperimenteerd met het gescheiden inzamelen van luiers voor recycling. Informeer hiernaar bij je gemeente.

Het plastic wordt in een sorteringsfabriek eerst verder gescheiden in verschillende plasticsoorten. Deze gaan daarna door een versnipperaar, worden gewassen en tot kleine korrels vermalen. Van die korrels kunnen weer nieuwe plastic producten worden gemaakt, zoals shampooflessen, broodtrommels en emmers. Bij gemeenten waar je plastic verpakkingen bij het restafval gooit, zit er een stap tussen. Dan haalt een zogenaamde nascheidingsinstallatie eerst de plastic verpakkingen uit het restafval

De meeste gemeenten zamelen plastic, metalen verpakkingen (blik) en drinkpakken apart in voor recycling. Er zijn ook gemeenten waar je dit bij het restafval mag gooien. Nascheiden heet dat: dan gaat het restafval naar een fabriek die plastic, blik en drinkpakken uit het andere afval sorteert. Weet je niet zeker hoe het in jouw gemeente is geregeld? Check je gemeentewebsite. 

 

Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand. Dit levert energie op die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken of voor stadsverwarming. Soms wordt restafval eerst nog nagescheiden: stoffen die nog gerecycled kunnen worden, zoals plastic, drinkpakken en metalen worden er dan uitgehaald. Na verbranding kunnen bruikbare metalen ook nog uit de asresten gehaald worden. De rest van de asresten wordt deels weer gebruikt bij de aanleg van wegen. 

Bijtende of agressieve schoonmaakmiddelen kunnen een 'gevaar-logo' op de fles hebben staan. Dat betekent niet automatisch dat ze onder  klein chemisch afval (kca) vallen. Op deze  webpagina  vind je in een overzicht van wat er wél onder klein chemisch afval valt.  

Lever klein chemisch afval apart in om milieuvervuiling en gevaarlijke situaties te voorkomen. Gooi medicijnen nooit in het toilet of de gootsteen. 

Breng medicijnen terug naar de apotheek of doe ze bij het  klein chemisch afval (kca).